23.08.2019 | Wyświetleń: 2360

Oświadczenie Prezesa MMKS Podhale Nowy Targ

W odpowiedzi na pytania zadane przez Pana Redaktora Macieja Zubka w dniu 21.08.2019 r. , który oczekiwał odpowiedzi natychmiast informuję, że jestem w delegacji zagranica i nie miałem możliwości skomentowania tych wypowiedzi wcześniej. Bycie Prezesem MMKS Podhale Nowy Targ to moja funkcja honorowa i nie pobieram za nią żadnego wynagrodzenia, mam tez prace i rodzinę.

Poniżej pytania redaktora Macieja Zubka i moje odpowiedzi:

1. Dlaczego klub nie chce pokryć  150,00 złotych od osoby za udział w turnieju ligi karpackiej  i straszy zastąpieniem zawodników z innych klubów?

Klub chce pokryć koszty ale ma juz zamknięty budżet i nie ma w nim na to pieniędzy. Budżet klubu - stowarzyszenia jest jawny i został przedstawiony na Komisji Sportu. Klub na spotkaniu z rodzicami w czerwcu 2019 jasno przedstawił warunki udziału w lidze. Liga Karpacka nie jest obowiązkowa i każdy z rodziców w wyznaczonym terminie miał zadeklarować udział jego dziecka w rozgrywkach. Zaznaczam że jest to dodatkowa możliwość gry dla naszych zawodników.

Koszt jaki mają ponosić rodzice to kwota nieprzekraczająca 450,00 złotych za 3 dniowy turniej w którym zawodnicy rozgrywają 6 meczy. Turnieje (zaplanowane są 3 wyjazdy) odbywać się będą na Słowacji, Ukrainie i Węgrzech. Jeden turniej w każdej kategorii wiekowej zostanie zorganizowany przez klub. Za udział w turnieju organizowanym przez MMKS nasi zawodnicy nie płacą. Nikt nie straszy tylko klarownie przedstawia sytuację. Zależy nam aby utrzymać się w Lidze Karpackiej. To są mecze na sportowo wysokim poziomie. Sytuacja z zeszłego sezonu, w której rodzice postanowili nie puścić zawodników na turniej prawie nas wykluczyła z ligi. Dlatego w tym sezonie rozwiązaniem było nawiązanie współpracy z innymi klubami. W kategorii U16 będzie grał tylko jeden zawodnik z MMKS!

Koszt organizacji  jednego turnieju w zeszłym roku wyniósł około 11 900,00 złotych. Wysokość kosztów  organizacji uzależniona jest od kategorii wiekowej grupy. To też są koszty, które ponosi klub. Dodatkowo opłacamy wpisowe do ligi oraz wpisowe każdorazowo na turniej. Za jedną grupę  jest to koszt 700 euro. Pragnę przypomnieć że to Stowarzyszenie ma nie tylko zarząd, ale i wielu członków, którzy mogą również zatroszczyć sie o fundusze. Każda grupa wiekowa ma możliwość pozyskania dodatkowych środków poprzez sprzedaż powierzchni reklamowej na hali lodowej. W zeszłym sezonie wielokrotnie prosiłem o taką pomoc. Jest grupa rodziców zaangażowanych i robi kawał dobrej roboty. Apeluję do pozostałych o zaangażowanie w pracę dla dobra klubu gdyż to pomoże w wielu kwestiach,  a nie anonimowo obrzucać „błotem” przed dziennikarzem. Przypominam ze wszyscy pracujemy dla tego klubu honorowo a krytykę otrzymujemy od tych którzy nic nie robią.

2. Dlaczego rodzice nie wiedzą na co przeznaczone są środki ze składek ?

Nie wiedzą bo sie nie interesują. Wszyscy dzisiaj jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu. Trudno sie wszystkim interesować. Ja to rozumiem. Zatem przypominam - dwukrotnie ta sprawa została przedstawione na spotkaniu z zainteresowanymi rodzicami. Pierwszy raz we wrześniu 2018 roku, drugi raz w styczniu 2019 roku. Natomiast nie rozumiem tych którzy zamiast sie doinformować robią aferę i psuja opinie klubu. Ostatecznie wszyscy na tym tracimy, poświęcając czas na tłumaczenia na łamach prasy.

Powtórzę jeszcze raz oraz odeślę do informacji umieszczonej na stronie po spotkaniu w styczniu 2019 r .  ( http://www.mmks.sportowepodhale.pl/Dokumenty/57/informacje-mmks-podhale-nowy-targ- )

Koszty jakie ponosi klub także ze składek członkowskich to m.in.:

Koszty  kadrowe: tj. wynagrodzenia trenerów, pracownika biurowego,
Koszty administracyjne: księgowość, artykuły biurowe, opłaty za sprzęt (drukarka, telefon)
Koszty MHL: wynajęcie lodu na treningi i mecze, wynajęcie Sali gimnastycznej, opłaty za basen, wynajęcie powierzchni biurowych oraz miejsc reklamowych
Koszt organizacji meczy: koszty sędziowskie, koszty opieki medycznej
Koszty organizacji turniejów:  koszty sędziowskie, koszty opieki medycznej, noclegi osób oddelegowanych, delegacje sędziów głównych  (Mistrzostwa Polski oraz Turnieje)
Koszty inne: woda, koszulki meczowe i treningowe,
Koszty CLJ/ 1 liga: w całości pokryte koszty wyjazdów, noclegów i wyżywienia.
W sezonie 2017/2018 koszty sprzętu
Koszty związane z ligą: wpisowe do ligi, opłaty za licencje klubową, opłaty za licencje zawodnicze

3. Na co trafiają  pieniądze z miejskiej dotacji i ile ich jest na 2019 rok ?

Po raz kolejny powtórzę wielokrotnie przedstawiane informacje. Pieniądze  pozyskane z dotacji  z Miasta są rozdysponowane zgodnie z kosztorysem dołączonym do Umowy. Przeznaczone są m. in. na wynagrodzenia trenerów, koszty medyczne, sędziowskie, opłaty za lód, koszty transportu CLJ.  Jak zapewne wszyscy wiedzą  jesteśmy zobowiązani  do szczegółowego rozliczania otrzymanych dotacji. Informację o przyznanych dotacjach publikowane są na stronie internetowej Urzędu Miasta – to także każdy zainteresowany może sprawdzić.

W roku 2019 Urząd Miasta przeznaczył kwotę 140 000,00 tysięcy złotych na MMKS Podhale Nowy Targ – hokej oraz  18 000,00 tysięcy złotych na MMKS Podhale Nowy Targ – Unihokej.

4. Dlaczego Klub nie bierze na siebie chociaż część kosztów z gry w lidze polskiej ?

Klub w całości pokrywa koszt organizacji meczy rozgrywanych na nowotarskim lodowisku. Ponownie odeślę zainteresowanych do informacji umieszczonej na stronie klubu :

5.   Skąd odzywki typu, jak nie stać to niech dziecko idzie na szachy?

Hokej to nie szachy. Zaangażowanie rodziców i ciężka praca dzieciaków może przynieść wymarzony efekt. Klub umożliwia grę na poziomie ogólnopolskim jak i międzynarodowym. Wiem również, że żaden klub w regionie nie ma lepszej oferty sportowej od nas pod żądnym względem. A co do wypowiedzi wyjętej z kontekstu po prostu się nie ustosunkuję.

Jeszcze jedno…

Pan Redaktor zamieszczający artykuły na temat hokeja jest stanowczym jego przeciwnikiem w oczach klubu. Negatywne artykuły jakie pojawiają się od dłuższego czasu są krzywdzące dla klubu i jego wizerunku. Od redaktora spodziewam sie obiektywnego spojrzenia na sytuacje i rozeznania w materii, o której pisze. Cześć z informacji np. otrzymane dotacje z Urzędu Miasta jak mówiłem wyżej można łatwo sprawdzić na stronie internetowej. Artykuł na naszej stronie także rozjaśnia sytuację składek oraz kosztów ligi polskiej, które ponosi klub. Wystarczy chcieć poszukać.

Od ponad dwóch lat pełnię funkcje prezesa i do tej pory nikt z piszących o klubie nie zapytał mnie bezpośrednio o zdanie w jakiejkolwiek sprawie, dlaczego? Były sytuacje, w której jako Prezes prosiłem Redaktora Zubka o zamieszczenie informacji o klubie m.in. prowadzonych akcjach promocyjnych: przez ostatnie dwa lata odLOTTOwa  jazda – akcja mająca na celu promocję aktywnego spędzania czasu i wsparcia MMKS w walce o 100 tysięcy złotych, które miały być przeznaczone na sztuczny lód oraz o umieszczenie odpowiedzi na zeszłoroczny artykuł o lidze karpackiej.

W związku z powyższym pragnę zaprosić prasę na otwarty wywiad, który będzie dotyczył obecnej sytuacji w klubie.

Zdzisław Zaręba
Prezes MMKS Podhale Nowy Targ